När jobbångesten slår till efter semestern
Några dagar kvar till dess att semestern är slut och en stark olustkänsla infinner sig… tillbaka till jobbet igen, slut på ledighet och långa, sköna dagar tillsammans med alla du tycker om.
Känner du igen dig? Ingen fara – det är fullt normalt och går att hantera och mildra.
Känslan uppstår när vi ställs inför andra former av krav än de vi har när vi är lediga. Ja, det står andra former av krav – för ledighet innebär också krav. Krav på relationer, aktiviteter, mat och allt vad det är.
Hur kommer det sig att vi känner så här? De flesta av oss gillar ju faktiskt vårt jobb. Känslan av oro och obehag kommer när vi ska tillbaka till vardagen och ställs inför en förändring. Vi kan också uppleva en sorts separationsångest från familj och vänner som vi inte kommer ha lika mycket tid för när vi kommer tillbaka till jobbet. Å andra sidan kan vi uppleva att det är skönt att få ett andrum från de vi träffat intensivt.
Vad kan vi göra för att mildra känslan av olust?
1. ACCEPTERA
Vi ska börja med att acceptera känslan av olust. Den finns där och det är okej. Det är inget konstigt att vi känner så här. Det är helt enkelt en känsla som uppstår som vi inte kan påverka. Den är vad den är och en del av en förändring. Vi kan också påminna oss om att många inte har ett arbete att komma tillbaka till vilket ger oss ett viktigt perspektiv. Jobbångest är en sak – arbetslöshetsångest är något helt annat!
Ett jobb innebär också rutiner, sammanhang och att vi känner oss behövda vilket många av oss mår bra av.
2. AGERA
Om vi nu inte kan ”tänka” oss ur den här känslan av olust kan vi göra saker för att må bättre. Ställ dig själv frågan – Vad gör jag när jag mår bra? Golfar, plockar svamp, läser en bok, lyssnar på musik, yogar, lagar mat, promenerar… Här behöver vi gå till oss själva och göra det vi mår bra av. Bara för att vi börjar jobba är det inte slut på det roliga i livet. Framförallt GÖR de saker du mår bra av eftersom vi inte kan ”tänka” bort känslan av olust.
3. PLANERA
Inför jobbstart ställer vi oss frågan ”Vad ska hända nu?” och ”Vad förväntas av mig nu?” Jag ska vara utvilad, fräsch och PÅ efter semestern. Vi upplever en känsla av icke-kontroll och ovisshet.
Planera handlar om att få bort känslan av ovisshet som ofta ger olustkänslor för oss människor. Kan jag planera första arbetsdagen, vad jag ska ha på mig, vad vi äter till middag hemma, vem som hämtar och lämnar (om vi har småbarn) och några arbetsuppgifter första veckan. Små detaljer som hjälper oss att skapa en känsla av kontroll i början.
4. TÄNK OM?
Om ångestkänslan inte går över utan du känner en fortsatt stor oro återkommande varje söndagskväll kan det finnas anledning att tänka om. Är det här rätt arbetsplats för dig? Olustkänslan finns då där för dig som en hjälp att ta dig vidare och se dig om efter något nytt. Men det får du vänta med att bestämma tills i september eller oktober. I vanliga fall går olustkänslan över efter en tid då vi har vant oss vid förändringen från solstolstillvaro till arbetsliv och rutiner.
5. SKRATTA OCH DELA MED DIG
I vår värld med sociala medier visar vi upp en sida av våra liv vilket inte alltid helt stämmer överens med verkligheten. Om vi bjuder på de tillfällen som inte är tipp-topp och tillsammans kan skratta åt eländiga situationer som vi alla hamnar i har vi en universalmedicin som vi alla mår bra av.